94.9 Açık Radyo'nun punk-tarih programı. Her program hayatı üreten işçilerin tarihini anlatıyor, işçi sınıfının çocuklarının müziklerini çalıyoruz. Her Pazar 21-22 arası...

11 Temmuz 2010 Pazar

11 Temmuz Pankart'ının konusu Irkçılığa Karşı Rock

Açık Radyo'nun Punk-tarih programı Pankart'ta bu hafta 1976'da İngiltere'de yükselen ırkçılığa karşı başını punk ve reggae'nin çektiği farklı müzik türlerinden pek çok sanatçının Anti-Nazi Birliği'yle ortaklaşa ortaya çıkardığı Irkçılığa Karşı Rock (Rock Against Racism) hareketini konuşuyoruz.

Irkçılığa Karşı Rock, Britanya Ulusal Cephesi ve Muhafazakar Parti gibi sağ partilerin göçmenlere karşı giriştiği ırkçı uygulamalara karşı kuruldu. İnisiyatifin harekete geçmesine neden olay ise Eric Clapton'ın bir konserinde Ulusal Cephe'nin ırkçı sloganlarını haykırması oldu (Clapton bu açık ırkçılık propagandasının ardından hiç özür dilemedi, hâlâ da dilemiş değil).

Clapton gibi ırkçı hareketlere desteğini sık sık yineleyenlerin yanında ikinci dalga punk gruplarına da Ulusal Cephe tarafından çengel atılması, 1978'de The Clash, X-Ray Spex ve Sham69 gibi önde gelen punk gruplarının başını çektiği bir konserler dizisi düzenlenmesini beraberinde getirdi. Bu konserler daha sonra yüz binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlere dönüştü.

1970'lerin sonunda yeraltı müziğinin faşizme direnişinde büyük pay sahibi olan Rock Against Racism (RAR), bugünlerde Love Music, Hate Racism adı altında mirasını devam ettiriyor.

Pankart'ın bu bölümünde RAR'den bahsederken RAR konserlerinde sahne almış grupları dinleyeceğiz.

Pankart, Pazar gecesi 21-22 arası 94.9 Açık Radyo'da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder