94.9 Açık Radyo'nun punk-tarih programı. Her program hayatı üreten işçilerin tarihini anlatıyor, işçi sınıfının çocuklarının müziklerini çalıyoruz. Her Pazar 21-22 arası...

13 Haziran 2010 Pazar

13 Haziran Pankartı'nın konusu kapitalizm ve müzik...

Hafta içinde Efes Pilsen şirketi, düzenlediği "One Love" isimli ticari müzik festivalinde yeni bir uygulama başlattığını açıkladı. Buna ögre festival alanındaki etkinliklere katılıp bilet kazanan izleyiciler, bu biletleri "hayati" adı verilen uşakları tuvalet sırasına dikmek, sırtına binip konser seyretmek gibi amaçlarla kullanabilecekti. Bu korkunç uygulamanın ardından başta Taraf ve Radikal olmak üzere pek çok gazetenin kültür-sanat servisi uygulamaya selam durup şirketin yanında saf tutarken, müzik severlerden yükselen spontane tepki, şirketi geri adım atmaya, daha doğrusu amiyane tabirle "kıvırmaya" itti. Bu memleketin bir klasiği olan "yanlış anlaşıldık" savunmasını duymakta gecikmedik.

Bunun bir yanlış anlaşma olmadığını, bu fikrin şirket yöneticilerine çok parlak geldiğini anlamak için müneccim olmaya gerek yok, basın toplantısı metinlerine ve şirket yetkililerinin "sırta binip konser izleme" uygulamasını nasıl ballandıra ballandıra anlattığını hatırlamak yeterli. Pankart programında bu olayın üzerinin o kadar kolay örtülememesine katkı yapmak niyetindeyiz.

Bu haftaki programda, kapitalizmin müzik üzerindeki hegemonyasını, şirketlerin dinleyiciden ne istediğini, kapitalizmin "tek aşk"ının ne olduğunu konuşacağız. Ticari festivaller, "meslek örgütü" adı altında kurulmuş sansürcü karteller, seçme özgürlüğünü tamamen kaldıran müzik piyasası ve bunlardan nasıl korunabileceğimiz de ele alacağımız konu maddeleri arasında.

Bu haftaki şarkılarımız da günün anlam ve önemine uygun olacak.

Pankart 94.9 Açık Radyo'da, Pazar 21-22 arası...

2 yorum:

  1. yorumlarımızı silecekseniz yazılarınızı yoruma kapatın!

    YanıtlaSil
  2. hiç yorum gelmedi ki sileyim. derdinizi makul bir şekilde anlatmayı beceremediğiniz bu yorumu bile yayımladım, niye herhangi bir yorumu sileyim ki?

    YanıtlaSil