94.9 Açık Radyo'nun punk-tarih programı. Her program hayatı üreten işçilerin tarihini anlatıyor, işçi sınıfının çocuklarının müziklerini çalıyoruz. Her Pazar 21-22 arası...

20 Haziran 2010 Pazar

20 Haziran Pankart'ının konusu futbolda sınıf çelişkisi...

Açık Radyo'nun punk-tarih programı Pankart'ın 20 Haziran tarihli bölümünde dünyanın en popüler oyunu olan futboldan bahsedeceğiz. Futbolun Britanya kırsalında bir halk oyunu olarak doğuşu ve bu insanların 18.yüzyılda şehirlere göçmesiyle bir işçi sınıfı sporu hâline gelişiyle başlayan futbol tarihini sınıf çelişkisi üzerinden inceleyeceğiz.

Futbolun şehirlere gelişiyle beraber İngiliz burjuvazisini yetiştiren kamu okulları bunu faydalı bir fiziksel aktivite olarak alıp bünyelerine kattılar. Bu sırada işçilerin ağır çalışma koşulları nedeniyle futbol oynamaya devam etmekte zorlanması, futbolun gelişiminin orta sınıfın elinde devam etmesine yol açtı. Sendikal hareketlerin başlayamasıyla beraber işçi sınıfının çalışma koşullarının düzelmesiyle işçi sınıfı sahalara dönmüş ve işçi sınıfıyla burjuvazi futbol alanında ilk kez karşı karşıya gelmişti. Bu noktadan, günümüze kadar gelen bu çatışmayı Pankart'ta inceliyoruz.

Bu programdaki bütün parçalarımız tabii ki futbolla ilgili.

Pankart her Pazar 21-22 arası 94.9 Açık Radyo ve http://www.acikradyo.com.tr'de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder